Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Border collie

2009.01.02

 A Border colli

A világ egyik legkitűnöbb pásztorkutyája. Ebbeli képességét bizonyitotta a világ mindama részein, ahol nagy számban tenyészetenek birkát. Sőt mi már 1873 óta bizinyitja rátermetségéta a pásztorkutyák számára rendezett munkaversenyken. A pásztorok és a farmerek szeret a világon ,,régi típusú pásztorkutyának" ,,tanyasi collie-nak " vagy ,,munkacollie-nak hívják,  mintegy megkülömbeztetve  az otthonok és kutyabemutatók rendkivül népszerű collie-játol, a skót juhászkutyától.

A border collie-t inkább munka képességére tenyésztik, s nem annyira a típus az elsődledes szempont. Tehát csupán azokat az állatokat használják föl a tenyésztésben, melyek bizonyitották mind intelligenciájukat, mind pedig kiképezhetőségüket, tanulékonyságukat. Mindazonáltal e kutyák típusnak is megfelelnek.

Színük :
Fekete, szürke,  vagy kék merle, fehér pontokkal avagy fekete fehér és cserszínű (barna) .

A kanok átlagos marmagassága 45 cm, testtömegük 20kg körüli. A szukák kisebbek. A koponya meglehetősen széles, a stop mérsékelt az arcorri rész enyhén tompa. A törzs valamivel hosszabb, mint amilyen magas. A farok alacsonyan tűzött, a faroktartás is alacsony. Bozontos szőr boritja. A bunda sűrű, meglehetősen hosszú, az alszőr vastag.

Képek/Vidó:

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A legcsodálatosabb kutyafajta

(Andy, 2010.08.10 10:32)

A border collie nagyon okos,barátságos,ügyes,gyors,és gyönyörű!Sajnos nekem nem lehet,mert nem családiházban lakok,és nme akarom azzal kínozni,h kevés a helye!!!A borinak nagy hely kell,ahol tud futkározni!de ha megtudom már nemki biztosítani a megfelelő helyet,akkor ő lesz az a kutyafajta,aki az életem része lesz!!!:)