Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fríz

2009.08.05

A Fríz ló

 

 

A fekete frízek ókori eredetü hidegvérü lovak.Saját hazájában nagy tiszteletnek örvend.Hátaslóként is használják, nagyon mozgékony nyereg alatt, mégis a fríz ló elsösorban mint megkapó látványt nyújtó, szabad mozgású fogatló tünik ki.Vérmérséklete és megjelenése miatt nagy népszerüségnek örvend a cirkuszidomárok között is.

Tenyésztés:

A fríz lovat, amely a primitív európai erdei lónak a leszármazottja,elsösorban Hollandia északi részén fekvö Frízlandon tenyésztik.Ezeknek a lovaknak a hátán mentek a német és holland lovagok a keresztes hadjáratokba,mint harci lovakat alaklmazták öket.Elöször keleti vérrel való keresztezéssel nemesítették,majd a  spanyol vérvonal gyakorolt meghatározó befolyást a fajtára.Szerepet játszott a brit dales és fell pónik kialakulásában.

Jellemzö tulajdonságok:

Híresek szeretetreméltó karakterükröl, és kedvezö vérmérsékletüröl.Testalaktuk robosztus, ennek ellenére gazdaságosan tarthatók.

Feje nemes tartású, kissé megnyúlt profilú, száraz.Sörénye,farka sürü hullámos. Jellemzöek a bokaszörök.155-165 cm magas.Kizárólag fekete színben tenyésztik.

Hozzá kapcsolodó videok: