Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ló szinei és jegyei, mozgása

2008.10.31

A ló színei és jegyei

A lovakat színük és jegyeik alapján különböztetjük meg. Eszerint vannak főszínek és azok árnyalatai, fajtái.A főszinek dominanciai ,,sorrendett alakítottak ki". Sárga-Fekete-Pej-Deres-Szürke. Vagyis a sárga a leggyengébb és a szürke a legerősebb. Ezért sárga csikó csak akkor születhet ha mindkét szülője sárga, és Szürke csikó csak akkor születik ha legalább az egyik szülő szürke.Megismerkedtünk a főszínek sorrendjéről, de ezek a nevek tulajdonképpen mit takarnak? nos nézzük:
Sárga: a rövid-,  és hosszúszőrők egyaránt vöröses színüek fekete szőrszálak nélkül. Ha a hosszúszőrők világosabbak a rövidszőrőknél mosott sörényű sárgáról beszélünk.

sárga
Fekete: a hosszú és rövid szőrők egyaránt feketék.

fekete
Pej: A rövid szőrők barnák a hosszú szőrők ésa lábvégek feketék.A pejnek többféle érnyalata létezik:Világos pej, meggypej, sötétpej, és a nyárfekete is a mi annyit jelent, hogy télen a ló színe majdnem fekete, nyáron pedig ,,kipejedik":) valamint két világos folt jelenik meg az orra mellett.

pej
sötétpej
Deres: Sokszor még a szakemberek is vitatkoznak mit is nevezhetünk deresnek illetve szürkének. Csikóként mindkettő sárga, fekete vagy pej, amibe csak az első vedlés után keveredik fehér. Habáe a szürke ló egész teste fehérlik, a deresé pedig csak a fej s a láb(befelé sötétűl). Létezik: sárgaderes, feketederes(vasderes), pejderes.

vasderes
vercsederes
pejderes
almásderes

Tarka:A tarka lovak általában 2 színben léteznek. Az egyik szín mindig fehér.
pej-tarka
fekete-tarka

Szürke
Albinónak a szeme mindig kék

A ló mozgása:

Lépés:
Lépésben a paták egyenként, egyenletes ütemben érnek talajt, így négy patadobbanást hallunk, a lépés négyütemű mozgás. Az ütem egyenetlensége sántaságra utal. Lépésben legalább két láb mindig a talajon van. Lábsorrendje a következő: bal hátsó-bal első-jobb hátsó- jobb első. A ló átlagosan 6 km-t tesz meg lépésben egy óra alatt, a lépéshossz 140-220 cm.

Walking Brown & Black Horse Images # 238113

Ügettés:


Ügetéskor a ló átlós lábai (diagonális lábak) dolgoznak együtt. Az ügetés kétütemű: egyszerre halljuk a jobb elülső és a bal hátulsó, majd külön a bal elülső és a jobb hátulsó lábpár dobbantását. Minden ló, ha mélyvízbe kerül, ügető mozgással kezd úszni. Ügetésben könnyen megítélhető a mozgás szabályossága, a ló sántasága. A lovak ügetésben nagy távolságokat képesek megtenni, átlagosan 10-17 km-t tesznek meg egy óra alatt. A versenyügetés világrekordja 1 km-en 1 perc 09,7.

Trotting Brown Horse Images # 229610

Vágta:


 Vágta a ló leggyorsabb mozgásneme. Bármelyik ló, ha sebességét fokozzák, vágtázni kezd. A ló szervezetét, izomzatát, a végtag izületeket, a lábvégeket ez a mozgás veszi a legjobban igénybe. A mozgász az egyik hátulsó láb indítja, ezt követi a másik hátulsó és a vele átlósan elhelyezkedő elülső láb, majd utolsóként a másik elülső láb. Így három patadobbanást hallunk, a vágta tehát háromütemű jármód. A harmadik patadobbanás után a ló a levegőben lebeg. Jobbra vágtázik a ló, ha a testét a bal hátulsó lábával löki el először és a jobb elülsővel dolgozik egyedül előre. A balra vágta ennek a fordítottja. A vágtát váltani kell, mert az egyedül dolgozó hátulsó lábat nagyon igénybe veszi ez a mozgás és idő előtt elhasználódik. Hamis a vágta, ha pl. a jobbra forduló körön balra vágtázik a ló. Ez az izületeket és a vállat nagy fokban rongálja.

 

Ugratás:

A ló amit még jól tud, ugratni. Egy akadály felé veszi az irányt és két melső lábát fölemelve átlenditi az akadályon. A hátsó két lábáról rugaszkodik el.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

semmixd

(Cint, 2011.03.15 20:54)

Komolyan ami ebbe van kész mi lenne ha külön témákat raknál bele egybe össze van csapva és kész!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Válasz

(Viki szerk., 2010.07.04 22:58)

Köszi Dalma! :)
Kedves 'Egy Girl, aki utálja ezt az oldalt!':
Igazából nem értem mi a bajod.Nos, ami a vágtánál van az NEM ügetés. Én nem tudom, hogy akkor milyen lovas oldalad lehet, he még ezt sem tudod és kioktatod azt, aki igen. Az ügetés és a vágta között rengeteg küönbség van és igazából nem állok neki ezt most taglalni, mert úgyse értenéd, meg, hiszen le van írva feljebb, de persze te jobban tudod. Am ha nem írsz 200000000 felkiálltójelet, akkor is megértem. És nem az én agyam egy pisis bölcsödésé, mert nekem van legalább annyi eszem, hogy nem kezdek el veled veszekedni. Tehát, a te lovas oldalad jobb én meg nem kötözködök. Tetszik? Egyébként, ha valami bajod van az oldallal, akkor azt normásilan is le lehetne írni és nem kéne csak itt üvöltözni, hogy 'BÉNA!!!'.

Ui.: Bocsi, hogy sokat írtam, meg lehet kicsit bunkó voltam, de fáradt vagyok és most nincs humorom másokat pátyolgatni. Sorry.

UtÁLOM!!!!! Béna!!!!!

(Egy Girl, aki utálja ezt az oldalt!, 2010.07.04 14:58)

Szerintem meg nagyon béna!
Nekem jobb a lovas oldalam! Sokkal!
És amit te vágtának hiszel, az ügetés!!!!!!!!!!!!!
A te agyad egy pisi bölcsődésé!
Tudd meg: béna az oldalad!

???

(Dalma 6.a, 2008.11.12 14:49)

Szia Viki!

Nagyon tetszik ez a topic! Ügyes vagy, csak így tovább!

Üdv.:Dalma