Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sarki búvár

2008.10.15

Sarki Búvár

A sarki búvár (Gavia arctica) a búváralakúak rendjébe, ezen belül a búvárfélék családjába tartozó vízimadár.

Elterjedése

Főként Európában és Ázsiában, alkalmanként Nyugat-Alaszkában is, nagy és tiszta vizű tavak környékén költ. A tenger közelében kisebbekkel is megelégszik. Vannak párok, melyek egyszerre több tavon is halásznak. Leggyakrabban a Fekete-, Földközi-és Balti-tenger környékén telel. Magyarországon a Balatonon kis számban rendszeresen előfordul.

Megjelenése

Teljes hossza 63-75 centiméter, szárnyfesztávolsága 100-122 centiméter. Nászruhában világosszürke fejéről könnyen fel lehet ismerni. Nyugalmi ruhában már nehezebb megkülönböztetni a többi búvártól, de fejének és nyakának elülső része még ilyenkor is világosabb, mint a hátán és az oldalán.

Életmódja

A récékhez hasonlóan könnyen tud úszni a vizen. Kitartóan képes repülni, közben a vöcsökfélékhez hasonlóan nyakát előre, lábát hátrahajtja. Halakkal táplálkozik, megbirkózik a nála nagyobbakkal is. Két percig is képes a víz alatt maradni, ezalatt akár 30 méter mélyre is lemerül.

Szaporodása

A költőhelyen április végén vagy május elején jelenik meg, mikor már a jég elolvadt. A fészket a pár vízinövényekből építi fel, és állandóan nedvesen tartja. A tojások száma kettő, nagyon ritkán három; 27-30 nap a kotlási időszak.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.