Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mezei nyúl

2009.03.31

 

A mezei nyúl

Elterjedése:

Európa és Ázsia nyugati felén él természetes körülmények között, de a világ számos területére, így Írországba, Észak-Amerika keleti részébe, Barbados, Argentína, Chile, a Falkland-szigetek, Réunion, Ausztrália és Új-Zéland területére is betelepítették. Tartózkodási helye a mező, erdővel határos szántóföldek és kertek.

Megjelenése:

Testhossza 50-70 centiméter, 2500-6500 gramm. Színe szürke. Hátsó, erős lábái segítségével a 70 kilométer/órás sebességet is képes elérini.

Szaporodás:

A párzási időszakukat bagzásnak hívják, általában március-áprilisra esik. A nőstény évente 2-3-szor ellik. Az utódok a szabadban születnek.

Életmódja:

Minden ehető növényi részt elfogyaszt, legjobban a zsenge, nedves hajtásokat szereti. Tavasszal a fiatal vetésben tartózkodik és ezt eszi. Később lóherét és a lucernát keresi fel, aratás után a kukorica-, burgonya- és répaföldekre vonul, majd később a fiatal őszi vetéseket és káposztáskerteket látogatja. Télen, ha nagy a hó, behúzódik a kertek és a szérűk környékére és ilyenkor a gyümölcsösökben faiskolákban, csemetekertekben rágásával hatalmas károkat tehet. Különösen az akácfa fiatal csemetéit rágja előszeretettel.

Vadgazdálkodási és vadászati jelentősége:

A mezei nyúl Magyarország legfontosabb szőrmés apróvadja. Társas vadászatokon (nyúlhajtások) vadászható. A vadgazdálkodás számára szintén fontos az élő nyulak befogása, melyeket főleg Olaszországba exportálnak. Évente mintegy 80-100 ezer nyulat lőnek, illetve 30-45 ezer élő nyulat értékesítenek.

Húsa ízletes, de jellegezetes vadas ízét nem mindenki kedveli. Szőrméje nem túl értékes, de értékesíthető.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nemhasználom

(farkas attila, 2012.12.19 16:59)

jol néznek ki a nyúszik

hiba!!!!!!

(lnk98, 2011.08.31 13:44)

ugye a előbejegyzésben csak véletlenül írtad hogy mezei nyúl a házi nyulak őse ,jól mondom? mert ha nem akkor most elmondom: az üregi nyúl a házi-és a törpenyulak őse,ha úgyteszik,különben a törtpenyúl meg a házinyúlból lett kitenyészve szal... javítsd át jó? mert amit írjál nagy hülyeség.