Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rókák

2008.10.02

Rókák!

 

A rókák a ragadozók (Carnivora) rendjén belül a kutyafélék (Canidae) családjának rövidlábú képviselői. A róka név alatt gyakran csak a vörös rókát (Vulpes vulpes) értik.Rendszertani szempontból megkülönböztethetjük a rókák (Vulpini) nemzetségét a valódi kutyaformák (Caninae) másik ágától, a kutyáktól (Canini). A rókák nemzetségébe tartozik többek között a vörös róka Vulpes vulpes), a sivatagi róka (Vulpes zerda), az ezüsthátú róka (Vulpes chama) a sarki róka (Alopex lagopus), a szürkeróka (Urocyon cinereoargenteus) és a lapátfülű róka (Otocyon megalotis).A fentieken kívül rókának nevezik a Dél-Amerikában őshonos pamparókák fajait is (Pseudalopex és Cerdocyon nemek), bár ezek rendszertani szempontból a kutyák nemzetségének tagjai. A rókák nemzetségével nincsenek közeli rokonságban, elsősorban az azonos életmód miatt fejlődtek hasonló alakúvá. 
   

(Ezt a jelenséget konvergensevolúciónaknevezik.) Az Ausztráliában élő erszényes róka (Trichosurus vulpecula) ugyanakkor a neve ellenére csupán némi külső hasonlóságot mutat a rókák nemzetségének fajaival, hiszen ez az állat az erszényesek közé tartozik és békés növényevő. Az állatot a rókákkal való téves rokonítás miatt többnyire közönséges rókakuzuként hívják újabban magyarul, az erszényes róka név már nemigen használatos.Egyes rovarevő rókafajoknál, így a dél-amerikai deres róka (Pseudalopex vetulus), a Közel-Keleten élő ezüsthátú róka és az afrikai lapátfülű róka esetében a nőstény jár élelemért és a hím vigyázza a kicsinyeket. Ez ritkaság, mert az hogy a hím is részt vesz valamilyen módon az utódok gondozásában, mindössze az emlősök 5-10%-ára jellemző. A szereposztás feltehetőleg azért így alakult ki, mert (legalábbis a lapátfülű rókáknál) míg a hím sem a szájában nem tud rovarokat hazavinni, sem a lenyelt táplálékot nem képes visszaöklendezni, addig a nőstény a rovarral szervezetébe bevitt táplálék energiáját tejével át tudja adni kölykeinek. A rókák emlős állatok, és van belőlük sok színű.

   

Testfelépítés

A szemük alkalmazkodott a sötétben való tájékozódáshoz. Hallásuk is a kiszemelt áldozat érzékelésére szolgál. Olyan frekvenciáú hangokat is érzékelnek.(pl.:a füvön keresztül futó egér) A rókáknak nem csak a pofájukon van "bajszuk" hanem a lábukon is, ez segíti a tájékozódásban őket. Hossza: kan:112cm, szuka:108cm Testtömege :kan:5,9kg,szuka:5,2kg.

   

sivatagi róka: 

sarki róka: 

vörös róka: 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

----

(vanessa hudgens, 2010.11.23 20:24)

sex mániás igen jobb a sex!

Ózd

(K. Lajos, 2010.11.18 08:06)

sexmániás99@freemail.hu

Használd anyukádat. Én is őt használom.
Lajos

jaszaigyula@freemail.hu

(Jászai Gyula, 2010.11.18 08:02)

Azt szeretném megtudni, hogy valóban léteznek-e fe-
kete rókák? Ha igen, melyik földrészen.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm,
Tisztelettel Jászai Gyula.

hhhhghjjj

(ghjjjj, 2010.08.22 10:03)

nekem apum vett egy sivatagi rókát

asa

(dávid , 2010.05.23 15:21)

szia akarok egy rokát

sexmániás99@freemail.hu

(vanessa anne hudgens, 2009.09.26 10:06)

nagyon jó de szex jobb !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sdf

(xcvb, 2009.09.26 10:04)

ddddddddddddddd